View Full Version : Hodnocení eventu k 20. výročí značky Settlers
Téma:
Nostalgie po starých časech byla zajímavé zpestření, zvlášť pro někoho, kdo začínal už na Settlers I. Právě proto mi ale přišlo škoda, že celý event byl tématicky zaměřený až na Settlers II a nikoli na skutečný počátek, nebo že tedy nebyl jakýsi průřez celou dvacetiletou historií.
Odměny za event:
Spousta lidí nadává, že nemá důvod se snažit, protože ty odměny za to nestojí. Skladiště s kapacitou blbých 20 lidí. No ehm, kolik má tu kapacitu jako mít? 500? To že by ji dostali i hráči na levelu 15 by přece totálně nabouralo herní mechaniku - to skladiště prostě nemohlo mít nějakou zázračnou kapacitu. Prostě je to v první řadě dekorační budova, která říká: zůčastnili jsme se eventu - přesně ta "trofej", o které se mluvilo na konci posledního krizového úkolu. (pokud ji teda od zítra nenabídnete v obchodě za drahokamy)
Výroční vouchery:
Trochu mi vadila nevyváženost jednotlivých voucherů: jeden den svačinka v ceně několik set mincí, podruhé 250 koní v ceně sedmi, ale jak se říká, darovanému koni na zuby nekoukej. Co mi vadilo nejvíc byli lidé, kteří si vylmi rychle zvykli darovanému koni na zuby koukat, a pak se hrozně rozčilovali, že jeden den kůň nebyl (protože si ho vybrali už v sobotu). Akorát trochu smutné mi přijde, že většina lovení voucherů se z jakéhokoli hledání omezila na kontrolu vlákna na foru, nebo ještě lépe, na dotaz "už je dnešní voucher?" na globálu.
Koncept soutěže:
Soutěž založená na faktu, že já sám jako jednotlivec nemůžu výsledek nijak ovlivnit, ale přitom bude celkový výsledek přímo úměrný tomu, kolik lidí se rozhodne balónky přesto vyrábět, to považuji za zajímavý sociální experiment. Samotný proces výroby balónků, zde se musím organizátorů zastat. Častá výtka byla nevyvážená výhřevnost jednotlivých surovin, že prý meče dají stejně balónků jako železo a že autoři snad neznají cenu surovin na trhu. Problém je, že cena surovin je na každém serveru jiná (nové světy platí 5 mincí za kuši, u nás už je to skoro 0,5 mincí za kuši) a současně se cena mění i na základě krátkodobé poptávky (např. 1000 bronzových mečů před dvěma týdny stával až k 90ti mincím, dneska už stojí 30). Rozdělení dle tříd tedy považuji za nejlepší možné. Nevím, zda výroba balónků z vody byl od začátku záměr, nebo jen šťastný důsledek, fakt je, že výroba vody velmi srovnala možnosti jednotlivých hráčů, ať byli na levelu 20, 30 nebo 40 - výroba vody totiž byla primárně o tom, kolik času byl člověk ochotný věnovat stavbě studní. Hlavní rozdíl pak v začátku dělaly skladové zásoby surovin o vysoké výhřevnosti (exoklády, ledek), které umožňovaly starším serverům mnohem rychlejší start. Celkem mi ale vadila maximální možná velikost várky, která mi přišla zbytečně a otravně malá, a tedy značně zvyšující počet kliknutí (podobný problém mám i s krmením pro ryby - chci vyrobit 25000 na jeden klik a ne na deset, kor když kvůli lagujícímu serveru musím často čekat několik vteřin, než se várka dá vyrábět a já můžu zadávat další).
Rozdělení a spojení serverů:
Přijde mi těžko uvěřitelné, že první polovinu tabulky obsadily samé německé servery jen proto, že se uživatelé "prostě rozhodli, že oni vyhrát musí".
Bez přístupu k databázím to lze těžko posoudit. Český server byl navíc velmi znevýhodněn tím, že hned po začátku soutěže přišel prodloužený víkend, na který si spousta lidí brala volno a byla mimo internet - nastal propad oproti ostatním serverů nejen faktický, ale i morální, že lidé neměli příliš motivaci něco dělat, když viděli, že jsme skoro poslední.
Informovanost:
Fatální selhání, kvůli kterému přetrvává hořký pocit křivdy z celého eventu. První den po zahájení prvního kola nám všem bylo tvrzeno, že pokud neuděláme alespoň 100 procent, tak do druhého kola vůbec nepostoupíme. A také, že první kolo bude trvat přibližně 4 dny. WTF? Přibližně 4 dny? Procenta vůbec nepřibývala a tak jsem v boji o záchranu serveru hodil na zásobárnu zajíce s rozpálil všechny skladové zásoby exoklád a ledku. Druhý den se dozvím, že to byla nějaká chyba při překladu, že do druhého kola postupují všichni a já to rozpálil úplně zbytečně, místo toho, abych si ty suroviny schoval na začátku ostrého startu. Třetí den Ing šmoula začne tvrdit, že má zákulistní info od německého moda BB Panther, že svět, který nedá alespoň 70 procent, nepostoupí. Už mi to bylo fakt ukradené. Fakt je, že za první den kvalifikačního kola jsem zřejmě vyrobil více balónků, než za celý zbytek eventu, protože tohle mi vzalo jakoukoli chuť soutěžit. Takže vzkaz organizátorům: jednou malou chybou jste dokázali totálně zvorat jinak velmi dobře a zajímavě připravený event. Gratuluji. Doufám že už se to nebude opakovat.
To že ostrá soutěž končila strohým oznámením "zítra už balonky nedělejte", místo abychom byli pravidelně informováni že "ještě dva týdny", "ještě týden" a "ještě 3 dny", už mne nijak nepřekvapilo.
tak v tomhle s tebou souhlasim, jen mala pripominka k tomu rozdeleni melo by se brat v potaz jak dlouho jedou DE servery oproti nasemu rozdil ekonomiky diametralne uplne jinde zatim co oni mela na skladech tisice ledku, exo klad a podobne u nas to bylo v dost mensi mire a takovy mnozstvi co oni u nas mel malo kdo to taky dost ovlivnilo prubeh a bylo to dost znat na zacatku druhyho kola... DE servery 30% den bez problemu a my sotva 10% rozdeleni melo byt udelany rozhodne jinak obzvlaste vzhledem k tomu ze odmena je i za nejvic vyrobenych balonku na serverech za cely event
Děkuji za reakci, takové rád vidím. Podrobné, s důvodem proč to jo a ono ne. Určitě předám dál.
BB_Kahsi
Mě osobně vadil nejvíc ten ofláklý systém konverze surovin. Voda stejná hodnota jako nápoje, železná ruda stejná hodnota jako ignot nebo meč (bez ohledu na to že je potřeba 8 rudy na meč), nejde o to kolik to stojí na trh, ale jednoduchý poměr materiálu a času vs. výsledek. V eventu který je časově omezen, by měla být náročnost zboží oceněna taky časem jaký je potřeba k jeho dosažení. Kolik vody je schopný každý vyrobit a kolik ho to bude stát když zaplácá ostrov studnami ? Kolik ho bude stát když bude vyrábět železné meče ? Prostě celkově zklamání, které mě vůbec nemotivovalo se příliš aktivně účastnit, protože jediné smysluplné bylo měnit vodu.
Na to že Settlers byla vždy ekonomická hra mi přijde, že tuto část začíná BB velmi zanedbávat. Hrozně by mě zajímalo jak by event vypadal a jak by se "povedl", kdyby se nedala měnit voda. To by asi ty výsledná čísla byla úplně jinde.
Ekoterorista
23.07.13, 15:27
mě dost otravovaly dobrodružství typu hledej lampu, záhon květin, lavičku atd. ... bylo to dost infantilní a pořád stejný (a neodbytně každej den :-)) .. to snad vymyslela nějaká uklízečka, ne? :-) .. graficky to bylo tak na úrovni roku 2000, takže to možná taky dělala ta uklízečka :-)
jinak to skokový odměňování (150% - 200%) bylo demotivační, protože když bylo vidět, že na 150% nedosáhneme, nebyl důvod pokračovat ... nehledě k tomu, že původně snad bylo napsáno, že to bude trvat až do 25.7. (nebo se mýlím?) a já dneska ráno zjistil, že je konec ... jak už bylo zmíněno komunikace v tomto ohledu fakt mizerná ... co se týče odměn, nejsou nic moc, ale mohlo se to aspoň trochu vyvážit tím, že by bojový dobrodružství dávaly taky nějaký suroviny, nejen zkušenosti ... celkově bych řekl, že na to, že to byla oslava tak významnýho výročí a že se to tak mohutně avizovalo a propagovalo, to bylo dost odfláknutý ...
A_T_F: Souhlasím s tebou, hezky napsané. Mě nejvíce vadilo, že nevíme, kolik je těch 100% a z čeho se počítají. Tak jsme jen házeli a doufali, že to k něčemu bude.
"To že ostrá soutěž končila strohým oznámením "zítra už balonky nedělejte", místo abychom byli pravidelně informováni že "ještě dva týdny", "ještě týden" a "ještě 3 dny", už mne nijak nepřekvapilo." Informace byly v oznámení, kdy bylo psáno ukončení 23.7. ael bylo to poměrně zastrčeno. leč kdo hledal jistě našel.
Karamon: To máš pravdu, ale tak to měli organizátoři rozdělit tak, aby vznikly porovnatelné skopiny, které by si mohly navzájem konkurovat. od toho snad bylo první kolo soutěže ne?
Ekoterorista: Ke grafice, byla použita grafika (a ostatně i hudba) ze starých dílů Settlers, prvního a druhého. Proto vypadá jak z minulého století, protože doslova byla.
Ekoterorista
23.07.13, 16:54
tak tím se to vysvětluje :-) ... vlastně je dokonce z minulýho tisíciletí :-)
Co konkrétně bylo ze Settlers 1? U všeho archaického co jsem viděl mi přišlo, že to je ze dvojky.
Moor8: to si vetsina lidi myslela ze to k tomu prvni kolo slouzi alespon tak to bylo propagovano... realita byla bohuzel uplne jina a vysledek jsme vsichni videli
nech sa pisalo co kolvek balonikoval som ako som len mohol toto je moja praca v druhom kole 353 645 viac sa nedalo prve som nepocital :-)
nedá se nic jiného než souhlasit s A_T_F který to komplexně shrnul, sice jsem patřila bez ohledu na vývoj mezi ty aktivní, nicméně jsem skončila někde u 108,6% kde byl následující vývoj už poměrně jasný a nemělo cenu dál vykupovat vodu a luxovat sklady s vidinou toho, že na 150% nemůžeme za dva dny dosáhnout
to že došlo buď k fatální neschopnosti tvůrců balonkového eventu spočítat poměry schopnosti dosáhnout 200% nebo k záměru /což je pouhá spekulace, ale po raketovém nástupu německých serverů ne tak nereálná/ na což jsem upozorňovala již v průběhu eventu, zůstala spíš hořká příchuť z celého výročního projektu
balonkový event jsem vnímala spíše jako prestižní celosvětovou záležitost než nějakou honbu za odměnou, na to jsme ostatně už zvyklí z minulých eventů, kdy dáme nepoměrně více všeho oproti tomu co dostaneme, faktem ale zůstává, že balonkový event měl být oslavnou věcí, bohužel to spíš připomínalo nekonečnou manufakturu ze které jsem si přivodila místo spokojenosti nad odvedeným dílem pouze zánět karpálky na pravé ruce :D
nicméně...
1. pokud by každý uvažoval pouze ekonomicky jak zde bylo zmíněno a pouze hořce s ohledem na vývoj v průběhu eventu, řekla bych, že bychom možná nedosáhli ani těch 100%
2. rozhodně se sluší poděkovat nadšencům kteří i přes uvedená úskalí do zblbnutí vyráběli a vyráběli
3. opět mě přesdvědčila mentalita českého národa, kde se každý s oblibou nazývá Patriotem ovšem ve výsledku když jde o celosvětovou soutěž ten Patriotismus jaksi vyšumí v pozadí v pravdě zlodějské české povahy, viz ceny vody na trhu a podobně, tito lidé si opravdu můžou gratulovat
A_T_F to shrnul pekne a objektivne. A jeste bych dodala, ze u nas hledaci donesli sem tam nejaky balonek - jeden z peti (asi 20), ale na nemeckem serveru donesli pokazde 4 z peti (asi 40/jeden). Takovy maly dodatek k ferovosti.
Myslím, že by měl každý dostat odměnu podle toho jak byl aktivní, ale hodnotit to podle jeho levelu. Pro někoho nebylo problém udělat 500K balonků a jiný vypotil 20K a byl rád, ale neznamená to, že se snažil méně. Smysl retro dobrodružství stále nějak nechápu. Kdyby se alespoň chystalo překvapení, že kdo plnil a "hledal" na mapách, toto dostane odměnou. Mě by se to líbilo, mohl bych zase sázet kytičky :-)
ano jednalo se o nejnudnejsi event. který jsme zde zazil.. nulova kontrola, nulova informovanost, priserne mnoho klidani(vyrábět po 500 baloncich bylo desne, darovat po 500 také, rozdili surovin vedli k tomu ze jedine z ceho se delali byla voda..
podivny event. akorát delany na aktivni skripty které nekteri na německých serverech jiz aplikuji takze se nedivim viteztvi nemcu..
jako napad na event to byl si myslim celkem dobrej ale dosti nedotazenej bylo v nem dost chyb at uz to zminovany rozdeleni svetu nebo "rozdily" ve vyrobenych baloncich z ruznych materialu, kdyby si na tom dali vic zalezet tak si troufam tvrdit ze by to byl jeden z nejlepsich eventu co tu byl nebo v budoucnu bude
ten event byl koncentrovanej fail,podelanej od zacatku do konce,at uz to byla primo XXXXX vyroba balonku,nebo trapny klikaci dobrodruzstvi,ktery se za event otocili snad 10x dokola...
Mně se na eventu líbilo to propojení s ostatními servery. Jak jsme začínali na 17. místě a postupně se prodrali až na 11. Kdyby trval ještě měsíc, tak se vyškrábeme až navrchol. Já osobně ostrov plný studen a balónky vyráběl o 106. To se mi líbilo. Byla jen velká škoda, že Němci to měli jisté, čemuž odpovídají i výsledky. Vezměte si tabulku po prvním kole a pak se koukněte, jaké udělali skupiny. Podle mě nebyly vyvážené. Pokud by to byl opravdu boj, tak by to bylo úžasné. Odměny se mohly stupňovat podle umístění, takže by každá příčka hrála roli. Pak mě zklamala odměna. 10 rekrutů? To mě vytrhne tedy, 150 drahokamů, to mám za 14 dní hry. Líbilo se mi ale skladiště. Je to krásná budova a něco jako archievement z události. Jen by mohl dávat více osadníků. 20 je fakt málo. Nemusel by mít 500, jak píše A_T_F, ale 20 je zase málo. Ideální by bylo tak 100-150 si myslím. Taky by byla fajn odměna pro nejlepšího dárce na serveru, či rozděleno dle úrovní. Nebo mohli udělat překvápko a na konci dát tolik mincí/ drahokamů, kolik člověk dal balónků/1000 třebas. Takže když by někdo dal 100 000 balónků dostal by 100 mincí.
A pokud je pravda, co píše Erina, tak jsem fakt rozhořčen. Je pravda, že já posílal 6 dobrodruhů a balonky přinesly tak průměrně 2.
Vzhledem k tomu, jaké zde zaznívají reakce považuji za nutné ještě jednou zopakovat následující věc: to, že vyrábět balónky z vody bylo nejvýhodnější považuji za nejlepší věc na celém eventu. Pokud by totiž byla výhřevnost surovin skutečně svázána s jejich náročností, pak by pro hráče pod level 45 v podstatě nemělo smysl se účastnit. Studna je jediná budova, která něco produkuje, ale nestojí licenci, nejen to, nestojí tísíce exoklád a žuly, ale jen pár dřev a kamenů. Díky studním bylo skutečně jedno, jaký level hráč měl, vyrábět vodu do balónků ve velkém mohl skutečně každý a bylo to především o ochotě klikat na nové a nové studny.
Co se odměn (které již dorazily) týče:
- skladiště je super. Kapacita nevadí. Chtěli jste aspoň 50? Bože, tak si za 350zl kupte na trhu jednu rezidenci, jakoby to byl tak strašný problém. Bílý hrad má kapacitu 50 lidí, to je stejný jako trojka rezidence, když vezmu průměrný loot a průměrnou cenu LSka na BB, tak ten hrad vyjde na nějakých 5000 mincí, a stejně to BB furt dokola lidi choděj, aby mohli říkat, že mají hrad. A nebo čarodejnická věž - někdo mi tvrdil, že ji prodal za 10000 žuly. To je na tu (sice vysokou) kapacitu pořád dost nepoměr. Prostě - chcete osadníky? Kupte si rezidence...
- rekruti. (resp. 10 rekrutů) Nevím zda se smát nebo brečet. Na tohle padly moje exoklády a ledek?
- přeměna budov: nebylo by lepší změnit najednou celý ostrov? tohle mi přijde úchylné mít jednu budovu jinak a všechny ostatní normálně.
- drahokamy: no, mohlo jich být za tu snahu o trochu více. Ale jestli si první německý server odnáší nějakých 1500 drahokamů na osobu díky tomu, že nasadili balónkovací skripty, pak je to dost smutné.
Mne se ten HQ z dvojky moc libi - zamackla jsem slzu, kdyz jsem ho postavila a skin lesnika z dvojky mi pripada o hodne hezci nez ten, co maji lesnici ted :/. Ta muri noha mne docela irituje.
A_T_F co jsem to tak pocital tak ty co byli prvni dostali celkem pres 1800 dia. 600 za nejvic vyrobenych, 600 za prvni kdo dal 200% a 600 za dosazenych 200% + odmena za prvni kolo v nasem pripade 50 dia ale u nich to bylo jiste vic vzhledem k tomu ze to meli o hodne driv jak my... nekdo na globalu tusim rikal ze dostali nejakych 2k dia takze by to vychazelo ze za prvni kolo meli odmenu 200 dia + nepocitam premeny a dobrodruzsvi navic.
btw. co rikal kolega z cechu tak nekde pry padlo ze by meli byt na zaver eventu jeste dodatecny odmeny za dobrodruzsvi Saman a Trosky. To se nekam ztratilo nebo to bylo mysleno tak ze budou dodany k tem dobrodruzstvim looty?
Vzhledem k tomu, jaké zde zaznívají reakce považuji za nutné ještě jednou zopakovat následující věc: to, že vyrábět balónky z vody bylo nejvýhodnější považuji za nejlepší věc na celém eventu. Pokud by totiž byla výhřevnost surovin skutečně svázána s jejich náročností, pak by pro hráče pod level 45 v podstatě nemělo smysl se účastnit. Studna je jediná budova, která něco produkuje, ale nestojí licenci, nejen to, nestojí tísíce exoklád a žuly, ale jen pár dřev a kamenů. Díky studním bylo skutečně jedno, jaký level hráč měl, vyrábět vodu do balónků ve velkém mohl skutečně každý a bylo to především o ochotě klikat na nové a nové studny.
Hloupost, hráči na nižší úrovni by mohli stále dávat vodu, ti na vyšší mohli měnit ocelové meče třeba. Tady to neustálé vymlouvání se na "vyšší úrovně" a "nevýhodnost" vede akorát k trivializici hry a znásilnění ekonomických řetězců. Rozdíl by byl v tom že tak by hráč mohl dát 100.000 vody nebo 2.000 ocelých mečů, podle toho jak chce moc klilkat a mít zacpanou zásobárnu. Ale ne, vyvojář se rozhodl ohodnotit 100.000 vody 50.000 ocelovými meči ;). Takžer se to zvhrlo ve spam vody, a ti kteří denně musí vodu kupovat, prostě ostrouhali - ještě se na nich čecháčcci typicky napakovali tím jak se zvedla cena vody :D. Celá "soutěž" se zvrhla v to, který server má nejvíc hráčů, protože to znamená že vyprodukují víc vody. Ne o tom, který server je třeba nejvíc ekonomicky vyspělý a aktivní - tj. lepší.
Začalo to tím, že se vojenský systém nastavil tak, že nejvýhodnější je sovětská taktika rekrutů "nás mnogo", pokračovalo to přes změny loot tabulek (2011?), kdy po nářků líných (nebo spíš pohodlných) hráčů místo titanové rudy začaly z dobrodružství padat hotové damašky, kuše a děla a pokračuje to dále přes "vodní eventy" na produkci nejvíc triviální suroviny která akorát 54464634 studnami hyzdí ostrov. Ale aby se třeba vývojář zpětně podíval jestli je výroba damaškových mečů (1h 12 min obrátka) adekvátní, jestli náhodou ta cena a časy budov není "z minulého století" to už ne, to už je práce navíc, stejně jako dát předmětům různou hodnotu při převodu na baloky, protože přece vyrábět vodu je stejně snadné a nákladné jako vyrábět nápoje.
Docela smutné na hry z ekonomické franchise.
Mě na tom prostě nejvíc mrzí to, že často mají vývojaři skvělé nápady, ale pak to pomrví a odfláknou na detailech.
MOD_Gryphem
26.07.13, 10:05
Hodnocení eventu dopadlo na každém serveru podobně jako na našem. Jedinou útěchou pro nás může být, že takhle zpracovaný event už téměř jistě nebude.
Podle mě není problém v tom, že by snadné suroviny, jako voda, byly nadhodnoceny, ale spíše v tom, že ty náročnější byly podhodnoceny. Tak, jak byla voda nastavena mi přijde v pořádku, ale třebas nápoje mohly dávat 2x tolik balonků, co voda atd... chtělo si to pohrát s balancováním.
Co se týče hlavního stanu osadníků, tak trvám na svém. Je to krásná budova a jen kvůli ní jsem se tak snažil. Leč 20 osadníků je fakt málo. Měla by dávat více, než rezidence. A_T_F argumentoval tím, že kdo chce může si koupit rezidenci. To je pravda, ale to jde pořád. Tohle je eventová budova a měla by být unikátní. A to nejen vzhledem, ale i vlastnostmi. Něco, co udělá radost, o co stojí za to usilovat. krom toho, že je to hezký baráček, tak by měl dávat i těch cca 100 osadníků.
Pokud by výhřevnost různých surovin odpovídala ekonomické hodnotě, pak by high level hráč jen občas poslal pár tisíc mečů, zatímco low level hráč by se uklikával při stavbě studní. Takhle se spravedlivě uklikávali při stavbě studní všichni stejně, nezávisle na levelu.
Co se týče hlavního stanu osadníků, tak trvám na svém. Je to krásná budova a jen kvůli ní jsem se tak snažil. Leč 20 osadníků je fakt málo. Měla by dávat více, než rezidence. A_T_F argumentoval tím, že kdo chce může si koupit rezidenci. To je pravda, ale to jde pořád. Tohle je eventová budova a měla by být unikátní. A to nejen vzhledem, ale i vlastnostmi. Něco, co udělá radost, o co stojí za to usilovat. krom toho, že je to hezký baráček, tak by měl dávat i těch cca 100 osadníků.
Zkus si uvědomit, že ten dům dostal KAŽDÝ hráč na serveru, včetně těch, kteří mají level 15 a celkovou kapacitu 50 lidí. Takovým lidem nemůžeš jen tak zvednout kapacitu na 150, protože to nabourá herní mechaniku.
Gryphem oo thle se říkalo již při velikonočním eventu tam byly ohlasy podobné, mluvilo se o tom jak si to vývojáři vezmou k srdci a místo toho porodili ještě pekelnější hovadinu, docela mám strach co přinesou ty fazole a pohádkové adv a další event :D
Pokud by výhřevnost různých surovin odpovídala ekonomické hodnotě, pak by high level hráč jen občas poslal pár tisíc mečů, zatímco low level hráč by se uklikával při stavbě studní. Takhle se spravedlivě uklikávali při stavbě studní všichni stejně, nezávisle na levelu.
Jenže drahý, využití zásobárny není spravedlivé, čím vyšší level jsi, tím víc ji máš vytíženou, takže tě takové spamující eventy penalizují. 200 irem je 20h, nějaké osadníky a doplňováky a není prostor pro kvantitu, ale byl by prostor pro kvalitu. Bohužel rovnostářský přístup = všichni budete klikat vodu jak osli = rozhodl. Takže nechápu jak pořád někdo může bránit fakt, že voda měla stejnou hodnotu jako nápoje. Pokud je někdo na vyšší úrovni a investoval do hry čas, tak by se to mělo někde promítnout. Docela nechápu tu tvoji averzi k vyšším úrovním. Hra nemůže být vybalancovaná na 20tkové úrovně co se dají za týden, ale musí reflektovat průřez celým serverem, tj. aby event byl dost zajímavý pro nízké i vysoké levely.
Jediné pozitivum celého eventu je ta dekorační budova. To bylo to jediné, co mě donutilo aspoň trochu vyrábět balonky z vody co jsem za draho koupil, za mince které jsem musel zobchodovat za to, co bych jinak mohl měnit přímo na balonky. Takže jsem se naklikal mnohem víc.
Zkus si uvědomit, že ten dům dostal KAŽDÝ hráč na serveru, včetně těch, kteří mají level 15 a celkovou kapacitu 50 lidí. Takovým lidem nemůžeš jen tak zvednout kapacitu na 150, protože to nabourá herní mechaniku.
co to je zase za kec? jak nabourat herni mechaniku? cela ta mechanika je broken od zakladu a kdo neplati za diamanty,je brzdenej velkym poctem budov,ktery musi vyuzit jinak,nez na nejaky rezidence,navic dalsich 100 max obyvatel je jako plivnuti do more,at uz pro lvl 1 nebo 50
celej event byl doslova deb*lni od zakladu,at uz odmenama ( 10 rekrutu? to si ze me delaj (_O_) ? ) nebo celym nevyvazenym systemem,nebo trapnejma dobrodruzstvima,slo to zpracovat milionkrat lip a i ja bych za jedno odpoledne vymyslel lepsi napln eventu na celej mesic,nez udelali oni
MOD_Gryphem
Hodnocení eventu dopadlo na každém serveru podobně jako na našem. Jedinou útěchou pro nás může být, že takhle zpracovaný event už téměř jistě nebude.
To raději ne a udělejte to stejné. Minule po prohlášení o 4 průvanech, že další bude krásnější barevnější a přítulnější přišly krizové úkoly, které stály opravdu zato (maximální ironie). I když se to může zdát nemožné věřím, že to příště dokážou zmrvit ještě více.
Jinak ekonomika a TSO je pro srandu snad každému. Nekonečný zdroj uhlí? 999 diamantů. Nekonečný zdroj měděné rudy? 20 000 diamantů. O velikonocích mlýn 240 vajec (895 dia) průzkumník 420 vajec (999 dia). 100 lidí ? 995 dia výroba 100 lidí 2500 chleba. Naprostý mišmaš. Jak chce TSO donutit lidi investovat do hry reálné peníze, když některé věci a) nejdou obchodovat b) jsou počtem omezené? Místo oprav chyb které moc nezaberou a potěší a aplikace pár jednoduchých nápadů dělají pohádku a fazole.
Jenže drahý, využití zásobárny není spravedlivé, čím vyšší level jsi, tím víc ji máš vytíženou, takže tě takové spamující eventy penalizují. 200 irem je 20h, nějaké osadníky a doplňováky a není prostor pro kvantitu, ale byl by prostor pro kvalitu. Bohužel rovnostářský přístup = všichni budete klikat vodu jak osli = rozhodl. Takže nechápu jak pořád někdo může bránit fakt, že voda měla stejnou hodnotu jako nápoje. Pokud je někdo na vyšší úrovni a investoval do hry čas, tak by se to mělo někde promítnout. Docela nechápu tu tvoji averzi k vyšším úrovním. Hra nemůže být vybalancovaná na 20tkové úrovně co se dají za týden, ale musí reflektovat průřez celým serverem, tj. aby event byl dost zajímavý pro nízké i vysoké levely.
Jediné pozitivum celého eventu je ta dekorační budova. To bylo to jediné, co mě donutilo aspoň trochu vyrábět balonky z vody co jsem za draho koupil, za mince které jsem musel zobchodovat za to, co bych jinak mohl měnit přímo na balonky. Takže jsem se naklikal mnohem víc.
20 levelů jde za den .. ověřeno a vyzkoušeno.
Máš tak uvažování TSO 1 voda == 1 meč == 1 žula == 1 všechno .. bude se to dobře počítat a nebude se to komplikovat. Pravdou je, že tam mohli dát rovnou čudlík voda -> balónky a nemuseli tam dělat tolik čudlíků, ale třeba si nějaký študent vyhrál. A opravdu si nejsem jistý, že by němci při takhle nastavené ekonomice byly tak ochotní tavit žulu na balónky ve stejné hodnotě jako má voda. Jestli ano, tak to už je pak fakt zoufalství, které nás časem potká.
ale alespon jeden klad ten event mel...voda sla na odbyt :D
http://s22.postimg.org/bzkdk7elp/voda.jpg (http://postimg.org/image/bzkdk7elp/)
za ten mesic jsem vydelal desitky tisic mramoru/nastroju/dreva v hodnote X tisic minci za par kyblu vody :cool:
Alfajk nevim jestli je dobry napad sem tohle hazet... presne kvuli takovejm jako ty jsme dosahli jen tech 100% kdyz jsme mohli dat klido 150% a mozna i tech 200% bysme dali... osobne bych byl pro aby tem co takhle vydelavali na snazeni druhych bylo vse co vyobchodovali odebrano
To nesouhlasím. Pokud by suroviny byly odstupňované, tak by hráč na větším levlu dával víe za dražší rsuroviny a hráči na menších by holt volili vodu. Bylo by to tak, jak má být. Ti největší by dali nejvíce. Takhle hráči od lvl cca 35-50 dali stejně balónků, protože všichni jeli vodu a všem se studní na ostrov vejde zhruba stejně.
Cituji: "Zkus si uvědomit, že ten dům dostal KAŽDÝ hráč na serveru, včetně těch, kteří mají level 15 a celkovou kapacitu 50 lidí. Takovým lidem nemůžeš jen tak zvednout kapacitu na 150, protože to nabourá herní mechaniku."
ta kapacita by zase takový vliv neměla, navíc těch malých není moc a moc dlouho malí nezůstanou. Vem si třebas Vánoční event, kdy hráči dostávali recyklačku a žulu jako dárek. To je do začátku mnohem větší boost, než baráček s popkou 100.
spravnej podnikatel se musi chytit prilezitosti,navic kazdej,kdo umi pocitat do peti,si po prvnim tejdnu dokazal odvodit,ze 150% je bez sance...
spravnej podnikatel se musi chytit prilezitosti,navic kazdej,kdo umi pocitat do peti,si po prvnim tejdnu dokazal odvodit,ze 150% je bez sance...
To, že můžeš, neznamená, že by jsi měl. To, co jsi udělal, i když to bylo "legální", tak to bylo nemorální.
tak ted dobre placas na 150% jsme v klidu meli i na tech 200% davali ze zacatku jsme davali 7-10% denne takze za 21 dni bysme tech 200 i dali
Alfajk, tvůj přístup k eventu nepotřebuje ani komentář. Útěchou Ti může být, že takových lumpů je víc a nejsi v tom sám.
Voidbringer
26.07.13, 21:12
A ja jsem s tim XXXXX v jednom cechu... no, uz jsem napsal vudci, ze bud z cechu pujde on, nebo ja.
Voidbringer
26.07.13, 21:21
Hmm... tak hledam novy cech...
Voide neni jedinej kdo to tak delal takovych je hodne jen on to tu verejne priznal
Jo i mrtvoly se dají legálně "okrádat", ale pěkné to není. Voidbringer můžeš klidně k nám.
Každopádně je vidět, že týmový duch na TSO CZ opravdu moc nefunguje.
Voidbringer: takhle čestného člověka u nás v cechu uvítáme!
Ale tak zase Alfajk je první (a zatím jediný) kdo se tím přímo chlubí a dává to jako svůj klad, zatímco ostatní si ty zlaťáky alespoň syslí tajně. Takže Voidbringerův krok celkem chápu. Hlavně by mne ale zajímalo, kolik lidí na trhu vyžebralo vodu na výrobu balónků, aby ji pak přes parťáka draze poprodávalo.
No aspon se tu verejne priznal. Myslim, ze od tech lidi co se tu s tim placali, aby jsme dali aspon tech 100%, uz zadny mince ani suroviny neuvidi.
nikdy jsem nemel v planu se tu pretvarovat a tvrdit,jak byl event suprovej,vybalancovanej a spravedlivej,takze jsem eventu vyuzil takzvane "po svym"...a ne,vodu jsem nesockoval na chatu,abych ji znovu prodal,nekoupil jsem jedinou jednotku vody,vsechno z mejch studni
Alfajk a prijde ti to fer profitovat na snazeni jinych? Kdyz ty sam pak dostanes tu samou odmenu co oni i kdyz si pro to nehnul pomalu ani prstem (nevim jestli si nejaky balonky delal nebo ne, ale rekl bych ze ne)?
Alfajk a prijde ti to fer profitovat na snazeni jinych? Kdyz ty sam pak dostanes tu samou odmenu co oni i kdyz si pro to nehnul pomalu ani prstem (nevim jestli si nejaky balonky delal nebo ne, ale rekl bych ze ne)?
fer? svet neni fer,deal with it...prvni tejden jsem balonky delal,potom jsem is lehko spocital,ze vic nez 100% je bez sance
tak v tom pripade by te nekdo mel naucit matiku protoze na 150% jsme v klidku meli... davali jsme 7-10% denne ze zacatku takze bysme to stihali jen by se na to takovy jako ty nesmeli vykaslat a snazit se z toho pro sebe vytriskat co to da... mohli jsme mit o 200 dia vic
a ze svet neni fer prosim ale musime si tim jakej je svet kolem nas kazit i hru?
fer? svet neni fer,deal with it...prvni tejden jsem balonky delal,potom jsem is lehko spocital,ze vic nez 100% je bez sance
ooou, tak to je fakt odpověď :D kdyby jsi napsal jsem sobec a vyčůránek od podstaty se snažím zneužít všeho co se mi naskytne, potom by ta odpověď byla fér, ale vymlouvat se na to že svět není fér, poslyš kdyby kdekdo uvažoval jako ty, tak budeme mít strach vylézt na ulici protože nás kdekdo okrade nebo zabije a řekne čemu se divíš, však svět není fér :D, já bych spíš řekla že ty a tobě podobní nejste fér ne ? a ještě se v tom samolibě rochníte pod představou, že jste vyjímeční :D, ovšem pouze do okamžiku než tobě jednou někdo řekne svět není fér !
No u nás by si Alfajk taky neškrtl. Jasně hrajeme si všichni, a hrajeme si, že nás to baví. V cechu jsme, aby jsme si pomáhali ( běžně dávám novým členům nizkým levelům startovací balíček v podobě základních surovin do 10-ti K a nejsem vůdcem cechu a vůbec mi to nepřijde divný, rád se podělím ), ale nezneužívali, takže mít tam někoho, který využije možnost se přiživit jen a jen na sobě by mi zkazilo tu "chuť" hraní.
Obhajovat se můžeš jak chceš, ale pořád jsi hyjena, která profituje na ostatních.
Nechci schazovat cech ve kterým jsi ( pokud jsi ) ale pokud tě tam nechávají, asi ostatní členové na tom budou podobně.
tak v tom pripade by te nekdo mel naucit matiku protoze na 150% jsme v klidku meli... davali jsme 7-10% denne ze zacatku takze bysme to stihali jen by se na to takovy jako ty nesmeli vykaslat a snazit se z toho pro sebe vytriskat co to da... mohli jsme mit o 200 dia vic
a ze svet neni fer prosim ale musime si tim jakej je svet kolem nas kazit i hru?
Ale nemeli, kdybys sledoval nemce, tak 0-100% dali za den ci den a pul a pak 100-150% davali nejakych 6 dni, cize tam byly naprosto jine limity v tom rozmezi, po 100% rapidne zpomalili uplne vsichni, tim chces rict ze po 100% se na to kazdej vykaslal a najednou zacal vyrabet petinu toho co do 100%?
Ale nemeli, kdybys sledoval nemce, tak 0-100% dali za den ci den a pul a pak 100-150% davali nejakych 6 dni, cize tam byly naprosto jine limity v tom rozmezi, po 100% rapidne zpomalili uplne vsichni, tim chces rict ze po 100% se na to kazdej vykaslal a najednou zacal vyrabet petinu toho co do 100%?
kdyby si premyslel tak je ti jasny ze 100% dali tak rychle jen proto ze to delali z exo klad a podobnych materialu kterych meli ve skladech mraky pak jim pravdepodobne dosli a museli delat z vody jako my (a to nezminuju ze kazdy z nich ma lvl5 zasobarnu takze vyrabel rychleji) a ano myslim si ze jen co jsme dali 100% tak se na to dost lidi vykaslalo
nikdy jsem nemel v planu se tu pretvarovat a tvrdit,jak byl event suprovej,vybalancovanej a spravedlivej,takze jsem eventu vyuzil takzvane "po svym"...a ne,vodu jsem nesockoval na chatu,abych ji znovu prodal,nekoupil jsem jedinou jednotku vody,vsechno z mejch studni.
Omlouvej si to, jak chceš, u mě jsi morální mrtvola. A každej, kdo jednal, jako ty, taky!
Jinak souhlasím s karamonem. Jediná věc, o kterou stálo za to se snažit byl ten barák, takže po dosažení 100% aktivita upadala.
No zas tolik bych tu nemoralizoval. Ve hře se děje spousta zlodějen, takže to že se někdo napakuje mramorem a deskama ještě není zas taková hrůza. Pokud je to nový hráč tak mu to hodně pomůže v rozvoji a myslím, že docela rozumně využil situace. Myslím, že mnohem závažnější jsou všeobecné každodenní zlodějny na tržišti a obírání nováčků obchody typu 50 bronz mečíků za 1 exo košík apod. To samé prodávání LS za úplně šílené ceny, přičemž je to velká loterie a často loot v žádném případně nepokryje cenu - a to ti co prodávají rozhodně vědí. Dokonce jsem slyšel, že v některých ceších se platí týdenní daně....no prostě, to že se někdo trochu napakoval na vodě v jednom přiblblém a nepromyšleném eventu co trval pár týdnů mě nechává úplně chladným. Jsou mnohem horší věci které se dějí každý den...
Nemám v úmyslu se nikoho zastávat, balónky jsem vyráběl z veškerých dostupných surovin, ale proč mu nadáváte za to že dal nabídku ke koupi vody? Prodával a pokud někdo kývl na jeho cenu tak on vydělal. Kupovat jste to nemuseli. Ano nepřispěl tolika balónky neboť primární surovinu prodal a co? Je to otázkou nabídky a poptávky a pokud někdo nakoupí draho vodu, LS a pod. tak nadávejte sobě že na to kývnete a ne prodejci že chce vydělat. Pokud by jste jí nekoupili, jemu by zbyla a on by udělal balónky.
Spousta lidí nadává že to za to nestálo. Co kdyby se dosáhlo 150%?, odměna byla úsměvná jako při 100% jen by to bylo více snažení. Zase by jste nadávali že nemáme 200%? Nechci kupovat předražené zboží, ale pokud jej potřebuji a nemůžu čekat, hold počítám s tím že zaplatím více. Ano toto je hra, ale je to hra kde by bez tržní ekonomiky svět nefungoval.
To, že někdo dělá horší věci, toto vůbec neomlouvá. To je jako, kdyby se zloděj hájil, že tamten je vrah.
No to nikdo neříkal. Spíš když nadávám na zloděje, tak musím na všechny. Jinými slovy, když se mi nelíbí malí zlodějíčci nemůžu tiše schvalovat velké zlodějny.